Kategorier
Film

Also sprach Zarathustra

Monoliterna som dykt upp på olika platser i världen den senaste tiden fick mig att gräva i gömmorna, och upp kom en Blu-ray skiva: 2001- ett rymdäventyr, av Stanley Kubrick. Det är väl härifrån, åtminstone den första ”nya” monoliten som dök upp i USA för nån månad sedan, hämtade sin inspiration.

Jag såg om den i dag, och… ja, jag tyckte om den. Fantastiska scener, långa, eller snarare långsamma scener. Detta i kombination med musiken blev nästan meditativt. Kubrick fick för övrigt en Oscar för bästa specialeffekter. Den är gjord 1968! Ett år före Armstrong satte sin for på månen.

Sen kommer det svåra: Förstod jag den? Nja, jag skulle naturligtvis aldrig utanför detta forum erkänna att: Jag fattade nada. Tom när jag läste på Wikipedia vad den egentligen handlade om. Jaha.

För ett tag sedan skrev jag ett litet inlägg 17 böcker du säger att du har läst fast du inte har det”. Hade det funnits en motsvarande lista över filmer, skulle 2001 platsa där.

Första gången jag såg den var 1973. Johan H och jag liftade i USA och besökte en vän som just då studerade vid Cornell University. Till campusets biograf begav vi oss, och visst. Den var vacker då också. Men fattade? Men jag kommer ihåg en student som några bänkrader längre bak sa när eftertexterna spelades upp: ”Jag har sett den 14 gånger nu, och den blir bara bättre och bättre!”

Ja, ja. Det var under Hippie eran…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: