Kategorier
Politik

Skåpmat

Jag insåg häromdagen att jag borde skrota en gammal dator och tog fram den. Där hittade jag ett gammalt inlägg jag publicerat på ett numera insomnat internetforum vid namn Passagen. Detta var skrivet 2002, under valrörelsen det året. Jag tillåter mig, med glimten i ögat, att 21 år senare publicera det igen.

Var på valkabaré i går, hos kommunisterna. Nej, inte hos Gudruns kompisar, jag menar de riktiga som fortfarande har Marx och Engels hängande på väggarna.
Många duktiga artister, mycket musik och satir. Bl a en ung flicka, vars namn jag naturligtvis inte kommer ihåg idag, som bokstavligen gav mig ståpäls när hon sjöng. Kanske 18–20 år, totalt chosefri, sjöng jazzinspirerat med en pipa som kommer att gå långt. Jag fick en flashback av när jag såg Louise Hoffsten, då också tämligen okänd, på Nationalteatern i Göteborg för snart 15 år sedan.

Sedan kom naturligtvis den store på besök, och jublet kände inga gränser. Sven Wollter! Jo, han är en mycket duktig estradör. Han kan trollbinda som få. Lite Brecht naturligtvis, och Tage Danielsson. Lite kusligt kändes det dock över den oreserverade hängivelse publiken visade, det fick tankarna att tänka på andra personer som trollbundit folk, och vilka krafter man kan sätta i rörelse.

Själv gjorde jag ett muntert intryck när jag i pausen gick till baren och frågade om de hade någon Cola att sälja. De menande leendena bakom disken och i kön talade ett tydligt och lite nedvärderande språk. Nej, jag menade och sa inte ”Coca Cola”, Cola var det. Inte imperialismens varumärke nr 1. Bancobryggerierna hade förr en dryck de kallade Cuba Cola, den borde väl passa här? Jag köpte en öl, Falcon som nu ägs Banco. Grundaren av Falconbryggeriet, Schantze, tog under mellankrigstiden en aggressiv falk som logotyp för sitt öl, och hade en del grumliga förbindelser med de svenska brunskjortorna.

I dag skall jag välja, och varför inte försöka skicka en röd tribun till Börshuset i Göteborg? Den som i så fall skulle ta den platsen spelade munspel som en gud, en bluesspelande fullmäktigeledamot kan väl aldrig vara fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: