Jag har blivit besatt av Donald Trump. Det började redan mitt i valrörelsen, och har fortsatt sedan dess. Jag var till en början helt fascinerad av att en person med sådan personlighet och agenda kunde bli ett alternativ till presidentposten. Men. Naturligtvis var det omöjligt. Trodde jag då. När det var ett faktum var det helt onaturligt. Inte kunde väl USA välja en sådan person till president?
Jo, det kunde de tydligen, och sedan dess har jag i princip varje dag följt både nyhetsflöde och talkshows från USA. (Min favorit är Daily Show med Trevor Noah) Och varje dag förväntar jag mig att Republikanska Partiet skall ta avstånd från honom. Men icke. Folket har tagit avstånd från honom, han har ca 35 % som tycker att han gör ett bra jobb.
Risken med en sådan person är kanske inte alla bedrövliga beslut han fattar, – han är ju helt fanatisk med att riva upp allt som Obama en gång drev igenom, – det är snarare att han lyckas förstärka en redan otäck trend av politikerförakt. Vilket i sig gynnar de mörka krafterna. Amerikansk demokrati är ju i och för sig lite annorlunda än vår europeiska. Inte på pappret, men i praktiken. Att intresseorganisationer som NRA (National Rifle Association som är i focus just nu efter skolskjutningen i Florida), stora industrikonglomerat som kolindustrin kan stödja kandidater med mångmiljonbelopp är naturligtvis helt orimligt. För det är inte någon filantropisk verksamhet. Något skall ju betalas tillbaka. Där är vi inte i Europa. Än.
Vi har ju en kommande valrörelse här i Sverige. Och det politiska landskapet har förändrats under denna mandatperiod. Inte så mycket uttryckt i procent, men i attityder. Och orsaken är naturligtvis att SD helt säkert kommer att få en nyckelroll i regeringsbildningen. Inte så att de blir en regeringspartner, men de blir så stora att båda blocken blir tvungna att förhålla sig till dem.
Och det har utan tvekan påverkat retoriken redan. Det är då jag stilla undrar vad Palme en gång menade med att ”Politik är att vilja”. Vilja ha makten eller viljan att påverka enligt sin övertygelse.