Bomullsängeln – Susanna Alakoski

Natur och Kultur – 2019

Val av böcker sker ofta slumpmässigt, du ser ett inlägg i sociala medier, någon tipsar dig, du är deltagare i en bokcirkel. I detta fall var det slumpmässiga att Alakoski är lärare på en kort kurs jag deltar i under sommaren. Då blir jag ju tvungen att ”läsa på”. Jag tyckte om hennes debutroman ”Svinalängorna” som kom ut 2006 och fick Augustpriset. Men utan att egentligen komma ihåg mycket mer än att det handlade om finländare i Sverige. Och mycket brännvin. Så slumpade det sig att filmen som baserades på romanen fanns på SVT-play. (Kan ses tom 5 maj 2024) Jag såg den och minnesfragment dök upp. Det är för övrigt en bra film. Jag har även läst Håpas du trifs bra i fengelset, en mörk och annorlunda historia om medberoende.

Bomullsängeln är den första i en tetralogi och måste ha föregåtts av ett otroligt researcharbete. Handlingen tar sin början i Finland vid förra seklets början. På en gård föds den flicka som vi får följa genom hela boken, från sin barndomsgård till textilindustrin i Wasa. Det är en bok skriven i andan av förra seklets arbetarlitteratur och ger en fantastisk inblick i den tidiga industrialiseringen i Finland.

Del av baksidestexten:

Bomullsängeln, berättar historien om Hilda, som kastas ut från en trygg tillvaro som bonddotter i Österbotten efter att ha blivit gravid utom äktenskapet. Hilda får slita ont som piga på en gård inte långt hemifrån. Bomullen blir vägen ut, på en och samma gång en välsignelse och en ny boja. Bomullsängeln är en mäktig roman om flickors utsatthet, om kvinnlig vänskap och bildningstörst, en berättelse om hur tiden vi lever i kan avgöra våra liv i högre grad än de val vi har möjlighet att göra.

Bokens språk fann jag till en början en aning svårt att ta till mig, lite som att man kastas in i en bekant dans men med annorlunda steg. När det väl satt sig i kroppsminnet blev det både behagligt och berörande. Det är en bok som naturligtvis i första hand är en väl gestaltad berättelse, men skulle kunna användas som en historielektion. (Utan att för den skull upplevas som facklitteratur)

Kuriosa. Hildas äldsta barn flyttar till textilindustrin i Borås, min hemtrakt. Där hittar jag ett sakfel! Men det behåller jag för mig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait