I dina händer – Malin Persson Giolito

Wahlström och Widstrand 2023 – 350 sidor

Jag är inte ett stort fan av alla dessa kriminalromaner som flödar ut från svenska förlag. Att de förmodligen säljer bra borde väl tyda på att publiken gillar det. Fortfarande. Det känns ibland som om det bara finns två genrer i svensk prosa: Krim och Feelgood.

Men en bok som väckte mitt intresse var ”I dina händer” av Malin Persson Giolito. Det blev en bladvändare. Det är visserligen en polisroman så till vida att det handlar om att lösa ett mord, utfört direkt i första kapitlet av en minderårig med jämngammal pojke som offer, men handlar om mycket mer. En sådan bok skulle kunna bli hur mainstream som helst, men här har vi en författare som verkligen lyckas förmedla den krassa och hemska verklighet som döljer sig bakom tidningsrubrikerna. Både från offrets sida och förövarens. Jag vet själv inget om den verkligheten bortsett från löpsedlarna, men det känns att hon vet vad hon pratar om, hennes research verkar grundlig. Plus att hon gestaltar detta på ett förträffligt sätt. Det är en bok som inte lämnar dig oberörd.

I dina händer. En annorlunda och välskriven spänningsroman som sagt, den når bakom tidningsrubrikerna. Berörande och i allra högsta grad aktuell. Finns just nu på bokrean.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait